Openbare Bibiotheek IJmond Noord




- Betje Wolff zaal


Bibliotheek IJmond Noord biedt alle inwoners toegang tot een laagdrempelige, aangename, veilige, openbare omgeving. Wij stimuleren mensen om kennis te vergaren door het beschikbaar stellen van informatie. We leveren een actieve bijdrage aan de maatschappelijke participatie van alle inwoners.

Wij blijven werken aan een sterke verbinding met de inwoners en de gemeenten in ons werkgebied.


De bibliotheek is een publieke ontmoetingsplaats: je hoeft geen lid te zijn om er gratis en zonder enige verdere verplichting te kunnen verblijven. Het is een veilige en betrouwbare plek.

Men komt er (terloops) met anderen in aanraking, met onbekende gezichtspunten en verhalen.


De bibliotheek wil mensen met elkaar in verbinding brengen, zodat ze ervaringen en interesses kunnen delen.

Het faciliteren van een ontmoetingsplek en mogelijkheden om samen te komen speelt een grote rol in de maatschappelijke functie van de bibliotheek.


Voor meer informatie over de activiteiten die de Bibliotheek organiseert: 

JoAnne van Yperen


Ik ben Master oncologie fysiotherapeut en werk meer dan 25 jaar met mensen met kanker.

Mijn praktijk Fysioview is gevestigd in Beverwijk en Uitgeest. 


Hoe kwam ik in de oncologie fysiotherapie? 


Ik was een jonge fysiotherapeut en werkte in Amsterdam. Mijn collega vroeg of ik haar patiënten wilde overnemen in haar vakantie en natuurlijk vond ik dat geen probleem. Veel van haar klanten zaten in een kanker proces, met en zonder lymfoedeem.


In die weken leerde ik veel mensen kennen met kanker, ik had dat nog niet in mijn familie meegemaakt. Wat een eye-opener! Emotionele gesprekken over de kanker en de behandelingen daarvan en wat dat doet in een mensenleven. Prachtige momenten die mij veranderden en lieten groeien.


Mijn moeder kreeg  vlak daarna borstkanker en in ene werd alle theorie werkelijkheid. Ik ervaarde  nu zelf (van de zijlijn) wat het is om kanker door te maken en hoe de begeleiding vanuit het ziekenhuis en huisarts ging. Mijn moeder kreeg wel een lymfoedeem in haar arm, maar ze heeft de kanker gelukkig overwonnen. 







In die tijd was er binnen de fysiotherapie nog geen gespecialiseerde oncologie opleidingen, maar wel lymfologie trainingen. Ik ben toen betrokken geraakt bij de toenamalige IGLO ( initiatief groep lymf oedeem), om binnen Nederland de gespecialiseerde fysiotherapeuten bij elkaar te krijgen. 

We hebben toen de NVFL opgericht, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie. Dit was in 1997. Vele jaren heb ik in het bestuur gezeten en wat een leuke tijd was dat! Alles moest nog uitgevonden worden en we leerden terwijl we bestuurden. De vereniging bestaat nog steeds en heeft meer dan 1000 leden.

Sinds een paar jaar is ook de Oncologie toegevoegd bij de NVFL.


Ik ben daarna gaan bijscholen in alles wat er was op het gebied van kanker en lymfoedeem in de fysiotherapie. Op dit moment van schrijven ben ik al meer dan 25 jaar actief in dit specialisme.


Wat vind ik zo mooi aan oncologie en lymfologie?

 

Ik geniet van de gesprekken  met mijn klanten. Ik heb zo enorm veel geleerd: hoe ga je om met ziekte, hoe praat je erover? Hoe pak je je leven weer op? Wat verandert er, of wil je veranderen? 

Het zijn levenslessen en ik leer hier elke dag van.

Ik kan mij goed verplaatsen in de situatie en weet precies de vinger op de zere plek te leggen. Wat heeft iemand op dat moment nodig om verder te herstellen? 


Psychologie en coaching lessen waren een groot onderdeel van de opleidingen. Ik ben trots als ik zie dat ‘mijn mensen’ weer opkrabbelen, lachen en zin in het leven hebben. Weer aan het werk gaan en enthousiast vertellen over hun werk en hun gezin. 


Als het helaas minder goed afloopt en er uitzaaiingen hebben plaatsgevonden, kom ik tot het einde bij mensen thuis. Misschien klinkt het raar, maar ik vind het ongelooflijk mooi om de kwaliteit van leven samen zo lang mogelijk te behouden en contact met de familie op te bouwen.


Ik hoor vaak van mensen: "dat je dat volhoudt, al die zware verhalen en ziektes" , maar gelukkig kan ik er goed tegen. Ik zou niet anders meer willen, mijn hart ligt bij de mensen met kanker. 


Als je mij zou kennen dan weet je dat:

- Ik ben erg goed in het uitleggen van wat er in je lichaam gebeurt tijdens de kankerbehandelingen. Ik maak het simpel en begrijpelijk, waardoor er minder onzekerheden over je lichaam ontstaan.

 - Ik, volgens mijn cliënten, altijd aan het uitleggen ben. Een “juf” ben. Ik vind het heel belangrijk dat iemand snapt wat ik bedoel, en het dan dus ook thuis in de praktijk kan brengen. Mijn hele werkzame leven heb ik heel veel kennis opgedaan en ik wil dat men daarvan profiteert. 

- Ik duidelijk en streng kan zijn. Ik accepteer niet snel uitvluchten en excuses.

Voor meer informatie over Fysioview of een intake afspraak:

Voor meer informatie over de online begeleiding en modules: